Allegro Spiritoso

Allegro Spiritoso, roepnaam Bink, is van onbekende afstamming en achtergrond en werd als 3jarige door een handelaar verkocht aan zijn vorige eigenaaresse. Hij is een sterk en perfect barok gebouwd paard met een gespierde achterhand, een brede borst, een goed ontwikkelde hals, een goed fundament en prima hoeven, een edel hoofd met een licht ramsprofiel en mensenogen, soepel in lijf en leden, kastanje schabrakbont few-spot. Kortom: qua uiterlijk een fenotypische Knabstrupper.

In het verleden toonde hij onder het zadel vaak verzet en in het algemeen lastig gedrag. Daarom stond hij bekend als een probleem-paard, tegendraads, snel fris en rillerig. Hij had er bijvoorbeeld een gewoonte van gemaakt zich los te rukken om op de vlucht te slaan en zich vervolgens alsof er niets gebeurd was ontspannen te laten ophalen. Op stal en op de poetsplaats was hij claimend naar zijn eigenaresse en wist allerlei kattekwaad uit te halen, werd gezien als clown. Maar liet haar ook vaak schrikken door zijn onverwachtse heftigheid. In zijn carriere heeft hij op zoek naar oplossingen voor zijn lastige gedrag verschillende benaderingen en rijstijlen ondervonden. Zijn gedrag  werd van verschillende instructeurs verklaard door hem te betitelen als zijnde  'heel dominant', 'te lui om te willen werken', 'gewoon lomp', 'niet erg slim' tot zelfs 'waarschijnlijk niet goed in zijn hoofd'. Sinds de zomer 2018 wordt hij vanaf de basis (als ware hij een groen paard) heropgeleid volgens de klassieke principes. Sindsdien laat hij relaxed en tevreden zijn talent zien.

Daarmee werd snel duidelijk dat hij niet alleen qua uiterlijk maar tevens qua interieur fenotypisch een echte Knabstrupper is. In december 2018 besloot zijn eigenaresse om hem aan mij over te dragen.

Allegro Spiritoso is zoals het een Knabstrupper betaamd een uitgesproken mensgericht vriendelijk paard, wel met veel temperament. In de kudde meer op zichzelf is hij toch al gauw bevriend geraakt met mijn andere paarden en overige paarden waarmee ik werk en is snel onderdeel van dit subgroepje binnen de kudde geworden. Hij is een open en nieuwsgierig paard, is zeer sensibel en lijkt daarom soms - bij te duidelijke hulpen of correcties - te overreageren. Betekent: Hij heeft al aan fijne hulpen genoeg. Omdat hij tevens heel slim, leergierig en ambitieus is, verveelt hij zich snel en daagt dan uit: Kom op, laten we nou iets doen! Voorts heeft hij een hoog energielevel, is altijd werkwillig en alert. Als ik hem uit de wei wil halen hoef ik hem vaak geen eens te roepen. Zodra hij me ziet komt hij hinnekend in draf of galop naar me toe om mijn andere paarden voor te zijn.

Dat alles maakt hem een heel fijn paard, maar tevens beslist geen makkelijk paard. Door een duidelijke, respectvolle en rustige hand laat hij zich echter vormen als was.      


december 2018