Allegro Spiritoso

Allegro Spiritoso, roepnaam Bink, is van onbekende afstamming en achtergrond. Hij werd als 3jarige door een handelaar verkocht aan zijn vorige eigenaresse. Bij haar was hij in zeer goede handen en had zich aan haar gebonden. Maar helaas bleek hij een te grote uitdaging. In december 2018 besloot zijn eigenaresse om hem aan mij over te dragen. Allegro is een sterk en barok gebouwd paard: gespierde achterhand, met een licht hellende croupe met een geultje tot aan de staart, een brede borst, een goed ontwikkelde hals, een goed fundament en sterke goedgevormde hoeven, een edel hoofd met een licht ramsprofiel. Hij heeft 'mensenogen', is soepel in lijf en leden, zijn kleur is kastanje schabrakbont few-spot. Qua uiterlijk fenotype een Knabstrupper. 


Omdat hij in het verleden bekend om stond snel fris, rillerig en soms  tegendraads en lomp te zijn werd hij gezien als probleempaard. Onder het zadel toonde hij vaker verzet en in het algemeen lastig gedrag. Zo had hij er bijvoorbeeld een gewoonte van gemaakt zich los te rukken en op de vlucht te slaan om zich vervolgens - alsof er niets gebeurd was - ontspannen te laten ophalen. Op stal of in de wei kon hij claimend zijn naar zijn eigenaresse, eiste haar aandacht op en toonde zich als een ware knuffelkont. Ook op de poetsplaats wist hij voortdurend door allerlei kattekwaad uit te halen haar aandacht te trekken en zich een naam als clown te maken. Maar hij liet haar ook vaak schrikken door zijn heftigheid en onverwachtse acties en reacties. In zijn carriere heeft hij door de zoektocht naar de juiste benadering van zijn lastige gedrag verschillende visies op paarden en rijstijlen ondervonden. Zijn gedrag werd verklaard door zijn dominantie, luiheid, gebrek aan intelligentie tot aan de veronderstelling dat hij mogelijk 'niet goed in zijn hoofd' zou zijn. Sinds de zomer 2018 wordt hij vanaf de basis (als ware hij een groen paard) heropgeleid volgens de klassieke principes. In de arbeid aan de hand begon hij vrij snel relaxed en tevreden zijn talent en werklust te laten zien.

Allegro Spiritoso is zoals het een Knabstrupper betaamd een temperamentvol maar uitgesproken mensgericht en vriendelijk paard. In de kudde is hij al gauw bevriend geraakt met mijn paarden en de overige paarden waarmee ik werk. En werd onderdeel van dit subgroepje binnen de kudde. Hij is open,  nieuwsgierig en zeer sensibel. Daarom lijkt hij soms heftig te reageren, maar hij heeft gewoon aan fijne hulpen al genoeg. Omdat hij niet alleen heel slim, leergierig en ambitieus is en over een hoog energielevel beschikt, maar  bovendien altijd alert is en werkwillig verveelt hij zich snel en daagt dan uit: "Kom op, laten we nou iets doen!".  Als ik hem uit de wei wil halen hoef ik hem meestal geen eens te roepen. Zodra hij me ziet komt hij hinnekend in draf naar me toe of om mijn andere paarden voor te zijn in galop. Af en toe test hij mij of hij niet toch de leiding kan nemen, daar is hij tenslotte paard voor. Maar hij laat zich makkelijk weer overtuigen. Echter is hij beslist geen paard dat je moet willen dwingen. Dat leidt alleen tot verzet. Respectvolle omgang is dus geen eenrichtingsverkeer maar dat hoort het ook niet te zijn.  


Dat alles maakt hem een heel fijn paard, maar tegelijk ook weer geen makkelijk paard. Door een duidelijke, respectvolle en rustige hand laat hij zich echter vormen als was. Onder de streep is duidelijk dat niet alleen zijn  exterieur overeenkomt met de raskenmerken van de Knabstrupper maar dat vooral ook diens typische karakterkenmerken hem een bijzonder paard laten zijn.   

september 2020


Opbellen