Allegro Spiritoso

Allegro Spiritoso, roepnaam Bink, is van onbekende afstamming en achtergrond. Hij werd als 3jarige door een handelaar verkocht aan zijn vorige eigenaresse. Bij haar was hij in zeer goede handen en had zich aan haar gebonden. Maar helaas bleek hij een te grote uitdaging. Daarom besloot zij in december 2018 hem aan mij over te dragen. Allegro is een sterk en barok gebouwd paard: gespierde achterhand, met een licht hellende croupe met een geultje tot aan de staart, een brede borst, een goed ontwikkelde hals, een goed fundament en sterke goedgevormde hoeven, een edel hoofd met een licht ramsprofiel. Hij heeft 'mensenogen', is soepel in lijf en leden, zijn kleur is kastanje schabrakbont 'few-spot'.  Fenotypisch is hij duidelijk een Knabstrupper. 


Omdat hij in het verleden er bekend om stond snel fris, rillerig en soms  tegendraads en ook lomp dus respectloos te zijn werd hij gezien als probleempaard. Onder het zadel toonde hij vaker verzet en in het algemeen lastig gedrag. Zo had hij bijvoorbeeld een gewoonte ervan gemaakt zich los te rukken en op de vlucht te slaan om vervolgens - alsof er niets gebeurd was - zich ontspannen te laten ophalen. Op stal of in de wei kon hij claimend zijn naar zijn eigenaresse, eiste haar aandacht op en toonde zich als een ware knuffelkont. Ook op de poetsplaats wist hij voortdurend aandacht te trekken door allerlei kattekwaad uit te halen   en had zich een naam als clown gemaakt. Maar vaak liet hij haar ook schrikken door zijn heftigheid en onverwachtse acties en reacties. In zijn carriere heeft hij door de zoektocht naar de juiste benadering van zijn lastig gedrag verschillende visies op paarden en rijstijlen moeten ondervinden. Zo werd zijn gedrag verklaard door zijn dominantie, dan weer zijn luiheid, door gebrek aan intelligentie en zelfs dat hij 'niet goed in zijn hoofd' zou zijn. Sinds de zomer 2018 werd hij vanaf de basis (als ware hij een groen paard) heropgeleid volgens de klassieke principes. In de arbeid aan de hand begon hij vrij snel relaxed en tevreden zijn talent en werklust te laten zien.

Allegro Spiritoso is zoals het een Knabstrupper qua interieur betaamd een temperamentvol maar uitgesproken mensgericht en vriendelijk paard. In de kudde is hij al gauw bevriend geraakt met mijn paarden en de overige paarden waarmee ik hier werk. En hij werd onderdeel van dit subgroepje binnen de kudde. Hij is open,  nieuwsgierig en zeer sensibel. Daarom lijkt hij soms heftig te reageren, maar hij heeft gewoon al genoeg aan fijne hulpen. Omdat hij niet alleen heel slim, leergierig en ambitieus is en over een hoog energielevel beschikt, maar  bovendien altijd alert en werkwillig is verveelt hij zich snel en daagt dan uit: "Kom op, laten we nou iets doen!".  Als ik hem uit de wei wil halen hoef ik hem meestal geen eens te roepen. Zodra hij me ziet komt hij hinnekend in draf of galop naar me toe om mijn andere paarden voor te zijn. Nog steeds test hij mj af en toe of hij niet toch de leiding kan nemen, daar is hij tenslotte paard voor. Maar hij laat zich telkens na een poosje wel van overtuigen dat hij met mij zal moeten samenwerken. Echter is hij beslist geen paard dat je kan dwingen. Dat leidt alleen tot steeds meer verzet. Resptectvolle omgang is dus geen eenrichtingsverkeer en dat hoort het in de omgang met paarden ook nooit te zijn.  


Onder de streep een bijzonder paard, heel fijn paard maar tegelijk ook weer niet makkelijk. Door een duidelijke, respectvolle en rustige hand laat hij zich echter vormen als was.    

september 2020


Opbellen